Információnk szerint a Vertimec Pro és a Voliam Targo engedélyokiratok egy EU-s felülvizsgálat után módosításra kerülnek és 2023 márciusától már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatók.

A korlátozás következtében várhatóan az alma, körte, birs, naspolya, saláta, zeller, petrezselyem, szamóca jelenleg érvényes abamektin MRL értékei törlésre kerülnek, ezen kultúrákban az ilyen hatóanyagú készítmények növényvédő szerként várhatóan 2023 márciusától nem lesznek használhatók!

A paradicsom, paprika, uborka, cukkini kultúrákra jelenleg érvényes MRL értékek szigorítása miatt, ezen kultúrákban a felhasználás csak csökkentett dózisban lehetséges. A Voliam Targo esetében ezen dózisok hatékonysága a célkártevők ellen nem kielégítő, így várhatóan ezen kultúrák is törlésre kerülnek a jelenleg engedélyezett felhasználások közül. Vertimec Pro esetében a dózis csökkentéssel kell számolnunk ezen termesztett növények esetében.

Az emamektin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata is megtörtént. Az erről szóló határozat hivatalosan közzétételre került, amely 2023. február 22-től kötelezően alkalmazandó minden EU tagállamban, így Magyarországon is. Az Affirm és Affirm Opti engedélyokiratok ennek megfelelően módosításra kerülnek és 2023 február 22-től a készítmények már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatóak.

A várható módosítások a következők: A korlátozás következtében a kajszibarack jelenleg érvényes MRL értékei szigorodnak, így ezen kultúrában emamektin hatóanyagú készítmény nem lesz használható, továbbá sárgadinnye, görögdinnye és sütőtök kultúrákban a szabadföldi alkalmazás, salátafélékben a hajtatásban történő alkalmazás kerül törlésre az Affirm engedélyokiratából.

Brokkoli és karfiol kultúrákban az Affirm élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 napról 12 napra, valamint fejeskáposzta kultúrában 3 napról 7 napra emelkedik.

Fenti figyelemfelhívó tájékoztatást a NAK tette közzé honlapján.