Még mindig kevesen tudják, hogy a tél beköszöntével, nitrátérzékeny területeken (márpedig az ország nagyrésze nitrátérzékeny) tilos trágyázni a gazdálkodóknak.

  • T I L O S november 30. és február 15. között trágyázni! Sem istállótrágya, sem hígtrágya, sem műtrágya nem juttatható ki ezen időszak alatt, kivéve az őszi kalászosok fejtrágyáját, ami február 1-től már szórható.
  • Trágyakazlat is T I L O S létesíteni ezen időszak alatt, azaz a föld szélére sem hordható ki a trágya, későbbi kijuttatás céljából sem.
  • Ebben az időszakban legeltetési T I L A L O M is fennáll, erre azonban ad a nitrátrendelet egy kivételt: ha a legeltetett állatok évi elhulajtott trágyája nem haladja meg a 120 kg/ha mennyiséget, akkor szabad legeltetni télen is. Külön engedély ehhez a téli legeltetéshez nem kell, csak akkor, ha NATURA 2000-es területről beszélünk. Ez esetben a természetvédelmi hatóságtól kell engedélyt kérni.
  • A nitrátrendelet szerint ezen időszakokon kívül is T I L O S trágyát szórni fagyott, hóval borított területen. Márpedig fagyott, hóval borított területek olykor február 15. után is vannak……

HÍRLEVELÜNKRE ITT TUD FELIRATKOZNI: https://listamester.hu/forms/fe/9/6/2/9621.html