Mennyi támogatás jár az új ciklusban?

Idéntől új támogatási rendszer határozza meg a mezőgazdasági kifizetéseket. Az új KAP ciklus első fontos változásai már tavaly év végén elkezdtek „kiszivárogni”, de a pontos végrehajtási rendelet sajnos még a mai napig nem jelent meg a Közlönyben.

Ennek ellenére a Stratégiai Terv és a NAK közlései alapján én is ismertetem a részleteket, mert naponta jön ezzel kapcsolatos kérdés. Az új KAP fogalomrendszeréről és a bevezetésre kerülő eGN-ről már egy korábbi bejegyzésben írtam, ez IDE kattintva olvasható.

Most nézzük, hogy mennyi támogatás jár a termelőknek idéntől? Miben változott a matek az előző ciklushoz képest? És melyik korosztály jár a legjobban ebben az új rendszerben?

Területalapú támogatás (SAPS) helyett, most fenntarthatóságot segítő jövedelemtámogatásról (BISS) beszélünk, de gyakorlatilag ugyanarról van szó. Előbbi eddig 142 euro/ha volt, utóbbi idéntől 147 euro/ha lesz. Ehhez ugye meg kell felelni a kondicionalitás előírásainak, ezekről részletesen a következő cikkekben lesz szó.

Az előző rendszerben a SAPS felett járt a zöldítésért 79 euro hektáronként. Az új rendszerben ez nem jár automatikusan, és nem is zöldítésnek nevezik, hanem agrár-ökológiai programnak (AÖP), ami egy évre választható, megszabott gyakorlatok elvégzéséért jár (ezekről később szintén írni fogok!), összege pedig 61 eurotól 121 euróig terjedhet hektáronként. Az AÖP támogatás mértéke attól függ, hogy hány hektárt visznek be adott évben a termelők a programba. Előzetes becslés szerint 2023-ban 80 euro/hektár körüli támogatásra számíthatnak a belépő gazdák.

Van új támogatási forma is, amivel a kisebb gazdaságok több pénzhez juttatása a cél. A redisztributív, magyarul újra elosztó támogatás az 1200 hektár alatti gazdaságoknak jár, a következők szerint: 1-10 hektárig 80 euro/ha, 11-150 hektárig pedig 40 euro/hektár többlettámogatást kap a termelő.

Azaz ha egy 200 hektáros mintagazdaságot veszünk példaként, akkor az eddig 200x(142+79) eurot kapott, azaz 44.200 eurot. Idén ugyanez a méretű gazdaság 200×147+10×80+140×40 eurot, azaz 29400+800+5600, azaz 35.800 eurot kap, az alap és az újraelosztó támogatást számolva. Nem nehéz tehát megállapítani, hogy az a termelő, aki pénzénél szeretne maradni, be kell, hogy vállalja az AÖP-t. Ha ezt a példát visszük tovább és az említett 200 hektáros gazdaság belép az AÖP-be és az idei évre jósolt 80 euro/hektárral számolunk, akkor 35.800+200×80, azaz 51.800 euro támogatást kaphat idén. Ha a legrosszabb verzióval számolunk is, és csak a legalacsonyabb adható AÖP támogatást, 61 eurot szorozzuk be a 200 hektárjával, akkor is összesen 48.000 euro támogatásra számíthat a gazdaság. Még egyszer kiemelve, hogy abban az esetben, ha BELÉP AZ AÖP-be!

Nem véletlenül tettem fel a kérdést a cikk elején, hogy melyik korosztály jár jobban ebben a támogatási ciklusban. Egyértelműen látszik a stratégiai tervből, hogy a 40 év alatti fiatal termelők támogatása a fő cél, ami nem csak a II. pilléres támogatásokban fog megjelenni, hanem bizony az I. pillérben is jelentős módosuláson esett át. Az egységes kérelem beadásakor lehet a fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatást igényelni, ami 40 évnél fiatalabb, végzettséggel rendelkező gazdálkodóknak jár, 300 hektárig és 5 éven keresztül. Plusz feltétele lesz várhatóan a megújított fiatal gazda területalapú támogatásnak az is, hogy a gazdálkodást legkorábban az előző évi egységes kérelem beadási időszak utolsó napján kezdte…. vagyis várhatóan csak a gazdálkodni most kezdő 40 év alattiak tudják majd ezt a támogatást igényelni. Ezzel a feltétellel sokan elesnek ettől a forrástól, azonban aki tudja majd igényelni, az a korábbi 68 euro/ha fiatal gazda támogatás helyett idéntől 157 eurora számíthat hektáronként!

Ha maradunk az előző példánál, és a 200 hektáros gazdaság tulajdonosa egy 40 év alatti fiatal, aki idén vette át a gazdaságot, az a fenti feltételeknek teljes mértékben megfelel. Ő a következő 5 évében az előbb kiszámolt 35.800 euro helyett 35.800+200×157, azaz 67.200 euros támogatást fog kapni; ha ezen felül bevállalja az AÖP-t is, akkor ez az összeg 67.200+200×80= 83.200 eurora ugrik.

Minden további támogatással is lehet számolni az új KAP támogatás kalkulátorban, ami a megszokott helyen, a NAK honlapján elérhető.

Mindent összefoglalva ebben a ciklusban azok jutnak nagyobb támogatáshoz, akik kisebb gazdaságokat vezetnek, 40 év alatti, most kezdő termelők és belépnek az agrár-ökológiai programba!

Ha ehhez segítségre van szüksége a teljeskörű szaktanácsadói szolgáltatásunkat ajánlom figyelmébe!

Dr. Harcsa Marietta

mezőgazdasági szaktanácsadó NAK-4149