Az Agro-ökológiai programot még csak most tanuljuk mi is és a termelők is, már is nehezített bejelentési kötelezettséggel találják szemben magukat azok a termelők, akik a gyepjeiken a 2 pontos vállalást érő Alternáló kaszálást választották gyakorlatként.

Általánosságban erről a választható gyakorlatról tudni kell, hogy népszerűségének csupán annyi az oka, hogy sok gyeptulajdonos egyszerűen nem tudott másik gyakorlatot választani, és ha szántón szeretne plusz forrást az AÖP-ből, akkor gyepen is vállalnia kellett valamit. Ez a valami sok esetben kényszerszülte kaszaváltással vagy kaszálásra kötött szolgáltatói szerződések módosításával jár…

A gyakorlatot a gazdálkodó minden típusú gyepterületén vállaszthatta, ideértve az állandó és az ideiglenes gyepeket is, a NATURA2000 oltalom alatt álló gyepterületeket, valamint legelők esetén is be lehetett jelölni, hiszen az alapelvárást, miszerint évente legalább egyszer lekaszálja a területét ezzel a bizonyos alternáló kaszával, az teljesíthető legelőn is (ha máskor nem, akkor a tisztító kaszálás elvégzésével).

Óva inteném attól a gazdákat azonban, hogy kikerülésre játszanak! Ha buknak a gyepek az AÖP-n, akkor bizony bukik a szántós AÖP is, a támogatási rendszer etekintetben nem különíti el a földhasználati kategóriákat. Ha a helyszíni ellenőrzés pont a kaszálás után történik, azért nem kell nagyon gyakorlott szemű ellenőrnek lenni ahhoz, hogy a rendképzésből megállapítható legyen a kasza típusa. A gyakorlat akkor teljesül, ha minden gyepterületén legalább egyszer elvégezte alternáló kaszával a kaszálást a gazdálkodó, (ha többször kaszál egy gyepet, akkor az összes kaszálás ezzel a kaszatípussal kell, hogy történjen – a gyakorlat címe is KIZÁRÓLAG alternáló kasza használata) és be is jelenti azt adatváltozás keretében az egységes kérelem felületén, valamint rögzíti a gazdálkodási naplóban.

A bejelentés tartogat némi újdonságot, és valószínűleg az idősebb (okostelefonhoz nem szokott) gazdálkodók számára kihívást is, hiszen a kaszálás tényét georeferált fotóval kell igazolni, amit a mobilgazda alkalmazáson keresztül kell elkészíteni a gyepen. Az elkészített fotót lementés után lehet az egységes kérelembe feltöltve megtenni a szükséges jelentést.

Az előzetes információkhoz képest hálistennek legalább annyit enyhítettek a jelentés nehézségein, hogy elegendő 1 tábláról készíteni fotót, nem kell az összes gyepre követni a kaszát munka közben és telefotózni a telefon tárhelyét.

„Álljon az egyik területére, melyre AÖP keretében az alternáló kasza használata gyakorlatot vállalta, majd készítse el a fényképet az alternáló kaszáról úgy, hogy azon látszódjon a kaszálóeszköz és annak vágófelülete is. A kaszának nem kell épp kaszálnia, ilyen fénykép készítése nem elvárás! Akár kaszálás előtt vagy után is elkészíthető a fotó, de azon nem szükséges a teljes területnek látszódnia, csak az egyik tábla területén kell lennie az eszköznek. Nem szükséges az összes vállalt területen lefényképezni az alternálót kaszát, elegendő egyetlen táblán is.”

A fenti idézet forráscikke az MVH honlapján tegnap jelent meg, abban további részleteket írnak erről a jelentésről, érdemes a kaszálás elkezdése előtt átttanulmányozni!


Ha az adatváltozások jelentésében, a gazdálkodási napló vezetésében segítségre szorul, keressen minket bizalommal! Teljeskörű szaktanácsadási szolgáltatásunkkal minden adminisztrációs terhét ránk bízhatja.